fbpx

Historia

Espoon Laulu perustettiin vuonna 1986. Perustamiskokouksen organisoi joukko laulun ystäviä, jotka halusivat laulaa viihdekuorossa, jollaista Espoossa ei vielä silloin ollut.Kuorossa aloitti ensimmäisenä syksynä 60 innokasta laulajaa. Kuoron ensimmäisen toimintakauden taiteellinen johtaja oli Erkki Sipilä ja hänen jälkeensä kuoroa johtivat Veikko Huuskonen ja Tapani Härmä. Syksyllä 1988 ohjaksiin tarttui musiikkikasvatuksen maisteri Kaisa Tikka, joka johti Espoon Laulua kuoron 20-vuotisjuhlaan keväällä 2006 asti.

Kuoron nuoruusvuodet

Kaisa Tikan kaudella kuoro esiintyi Espoon lisäksi mm. Imatralla, Padasjoella ja Seinäjoella sekä osallistui Joensuun laulujuhlille 1992 ja Tampereen Sävelen kuorokatselmukseen 1995. Hyökyvuoren kesäteatterin kanssa yhteistyössä tehtiin Viulunsoittaja katolla -musikaali 1997 ja Treemonisha-jazzooppera 2004. Esiintymismatkoja tehtiin myös ulkomaille: 1991 Viron Raplaan, 1993 USA:n Suurten Järvien suomalaisalueille, 2000 Unkarin Estzergomiin ja 2003 Tsekin tasavaltaan. Vastavuoroisesti isännöitiin virolaisen Kaiu Segakoorin vierailua 1991 ja tsekkiläisen Svatobor-kuoron vierailua 2004.

Kuoro kehittyy ja kilpailee

hector_1Musiikin maisteri Eeva Siljamäki aloitti kuoron ohjaksissa ensimmäisen kerran vuonna 2004 Kaisa Tikan sijaisena. Hän palasi pysyvästi kuoron taiteelliseksi johtajaksi vuonna 2006.  Eevan äitiyslomasijaisina kuoron johdossa ovat toimineet myös Helena Vuolteenaho ja Karmen Kelk.

Eeva Siljamäki aloitti johdonmukaisen työn kuoron ilmaisun ja soinnin kehittämisessä. Tämän työn tulokset alkoivat näkyä kuoron osallistuessa Viihdekuoroliiton Kuorotellen-viihdekuoropäiville vuosina 2007 Jyväskylässä ja 2008 Hämeenlinnassa. Siellä kuoro palkittiin ”Soivimman sakin” Ellen-patsaalla kumpanakin vuonna.
Kuoro on tullut myös palkituksi kuorokilpailuissa ja -katselmuksissa: 2012 Viihdekuoroliiton kuorokilpailussa Kaarinassa sekakuorosarjan 2. sija ja SULASOLin laulu- ja soittojuhlilla Kuopiossa kuorokatselmuksessa hopealeima, Firmakuoro 2011 -kilpailun voitto, Suomen paras kuoro
-kilpailun suoraan lähetykseen (YLE) osallistuminen 2011 sekä Viihdekuorokilpailun perinteisten kuorojen sarjan 3. sija 2008.

Espoon Laulu levyllä

Eeva Siljamäki teki johtajakautensa aikana suuren määrän a cappella-sovituksia kuorolle. Niistä on tehty kaksi levytystä. Ennen viimeistä pisaraa – laulelmia elämän kauneudesta ja kauheudesta -levyllä (2008) esiintyivät kuoron lisäksi Eeva Siljamäki (silloinen Manninen) sekä pianisti-säveltäjä Maija Ruuskanen. Levy sisältää Eevan sovituksia Kaj Chydeniuksen, Eero Ojasen ja Toni Edelmannin suosituista lauluista ja Maija Ruuskasen uusia sävellyksiä. Vuonna 2012 julkaistiin levy Hectorin lauluja – tarinoita elämästä, jolla myös kaikki laulut ovat Eevan sovittamia. Vuonna 2014 Espoon Laulu oli taustakuorona Pepe Willbergin Pepe&Saimaa-levyllä, josta palkintona hyvästä työstä tuli kultalevy!

Draamaa konsertteihin

Perinteisempien viihde- ja joulukonserttien lisäksi kuoro toteutti Eeva Siljamäen kaudella kolme dramatisoitua esitystä. Näistä ensimmäinen oli Espoon kaupungin 550-vuotisjuhlarahoituksella toteutettu projekti, O Mentes Perfidas -laulutarina: Piae Cantiones -lauluihin perustuva, erityisesti nuorisolle suunnattu pienoismusikaali. Hankkeessa oli kuorolaisten lisäksi mukana historian, vanhan musiikin ja latinan asiantuntijoita sekä vieraileva ohjaaja Leena Airaksinen. Tarinaa esitettiin kaksi kertaa Tapiolan kulttuurikeskuksessa lokakuussa 2008 ja kerran keväällä 2009 Turussa yhteistyössä Puolalanmäen lukion opiskelijoiden kanssa.

Hectorin lauluista tehtiin kuoron 25-vuotisjuhlaan (2011) dramatisoitu esitys Yhtenä iltana – Hectorin lauluja, jota esitettiin yhteensä kolme kertaa. Esityksen ohjasi Leena Airaksinen ja rooleissa esiintyivät Tytti Hannila, Juha Lehtonen ja Jouko Myllyoja.
Itsenäisen Suomen 95-vuotisjuhlan kunniaksi Eeva Siljamäki ja Jouko Myllyoja suunnittelivat kokonaisuuden Elsan elämä suomalaisin sävelin, joka on dramatisoitu kuoroteos eri vuosikymmenten suomalaisista suosikkikappaleista. Laulujen sovitukset ovat Eevan käsialaa, käsikirjoitus ja ohjaus Jouko Myllyojan. Rooleissa esiintyi kuorolaisia sekä Tytti Hannila. Elsan elämää esitettiin maaliskuussa 2013 Espoossa, Espanjan Benalmadenassa ja Fuengirolassa sekä lokakuussa 2013 Helsingissä.

Omien konserttiensa lisäksi Espoon Laulu on esiintynyt esim. Espoon kuorofestivaalien yhteiskonserteissa, Helsingin juhlaviikkojen Art Goes Kapakan Kuorojen kierroksella, televisiossa Puoli Seitsemän -ohjelmassa (YLE TV1) 2011 ja HulaHula-perhekilpailuohjelmassa (YLE TV2) 2012.

Kuoro tänään

Espoon Laulua johti kauden 2013-2014 Aino Viren. Ainon kauden huipennus oli kuoron osallistuminen Pepe & Saimaa -kokoonpanon keikoille Turun Ruisrockissa heinäkuussa 2014 ja Helsingin Juhlaviikkojen Huvilateltassa elokuussa 2014. Ruisrockin keikalta löytyy taltiointi mm. Ylen elävästä arkistosta: http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/08/21/pepe-saimaa-mykisti-ja-villitsi

Syksyllä 2014 Espoon Laulun taiteelliseksi johtajaksi valittiin musiikin maisteri Kati Sannelvuo, joka on opiskellut pianon ja laulun ohella teatteri-  ja elokuvamusiikkia sekä improvisaatiota. Kati toimii pianistina, laulajana, musiikinjohtajana, säveltäjänä, sovittajana ja opettajana.

Kuoroon saatiin kaudella 2014-15 runsaasti uusia laulajia – myös miesääniä. Kati aloitti kuoron kehittämisen positiivisella energialla ja panostaen uuteen ohjelmistoon. Kausi päättyi menestyksekkäästi Tampereen Sävel  -kuorokatselmuksessa. Espoon Laulu sai hopealeiman esityksellään, josta tuomariston mukaan välittyi rehellisyys ja laulamisen ilo. Tampereen ohjelmaan voi tutustua täällä: https://www.youtube.com/watch?v=cJL7e6jlBPo

Joulun aika 2015 oli kuorolle kiireistä: keikkoja riitti omien konserttien lisäksi mm. kauppakeskuksissa. Pikkujoululahjaksi Espoon Laulu sai toisen palkinnon KuoroViisut-viihdekuorokilpailusta. Katin sinnikäs työ kuoron kehittämiseksi oli tuottanut tulosta.
Espoon Laulu on tehnyt debyyttinsä myös valkokankaalla: kuoro on vahvasti mukana Lauri Nurksen elokuvassa Nuotin vierestä. Kuvaukset tehtiin syksyllä 2014, ja ensi-iltansa elokuva sai 1.1.2016.

Kati Sannelvuon sijaisena toimii kevään 2016 kokenut ja monipuolinen muusikko Säde Bartling, mutta jo syksyllä Kati palasi taas luotsaamaan kuoroa. Saman vuonna Espoon Laulu täytti 30 vuotta ja syksyllä 2016 järjestetty 30-vuotisjuhlakonsertti oli menestys, jota muistellaan lämmöllä.

Kati johi kuoroa loppukevääseen 2018 , jonka jälkeen puikkohin tarttui taas kuoroon jo aiemmin tutustunut Säde. Kuoro on nyt aikuinen, vahva ja uudistumiskykyinen.

Vapaa 4.5.2017

sekakuoro